Sportovní možnosti v Petříkovicích

Za sportem do Petříkovic, Chvalče i okolí celoročně vyráží velké množství turistů a vášnivých sportovců. V zimních měsících je hlavním pojmem ski Petříkovice, neboť ski areál Petříkovice patří k vyhledávaným lyžařským střediskům na Trutnovsku. V létě jsou naopak Petříkovice domovem zejména pro milovníky závodů enduro, kterých se zde koná hned několik. Letos se v Petříkovicích bude pořádat enduro Petříkovice 2014, drapák rodeo Petříkovice 2014, a také rally drapák Petříkovice 2014. A pokud už to letos nestihnete, není důvod k obavám, neboť pořadatelé již oficiálně oznámili, že se bude konat také enduro Petříkovice 2015, drapák rodeo Petříkovice 2015 i rally drapák Petříkovice 2015. Potvrzené už je dokonce i konání enduro Petříkovice 2016, které se těší obzvlášť velké oblibě. Byť se jedná o skutečně malou oblast, tak i přesto je zde o adrenalin a skvělou zábavu po celý rok rozhodně postaráno.

Zimní sporty

Během zimních měsíců se největšímu zájmu těší zdejší skiareál Petříkovice Chvaleč, Petříkovice tak každodenně přilákají desítky lyžařů i snowboardistů, kteří sem s rodinami míří za čerstvě upravenými sjezdovkami. Jedná se rovněž o nejnavštěvovanější lyžařské středisko v přilehlém okolí, které rozhodně stojí za to navštívit.

SKI Petříkovice

Kromě vlakového spojení můžete za ski Petříkovice vyrazit také lokální autobusovou dopravou, nebo automobilem, pro které má skiareál Petříkovice připravené dostatečně velké parkoviště. Nemusíte se také trápit s hledáním počasí pro skiareál Petříkovice Chvaleč Petříkovice totiž na internetu provozují web kameru, která každému zájemci o lyžování umožňuje zkontrolovat aktuální situaci na svahu kdykoliv. Další podrobnosti ohledně lyžování v Petříkovicích naleznete v sekci Ski areál Petříkovice. Kam vyrazit po sportování na dobré jídlo nejen v Petříkovicích či Chvalči, ale obecně na Trutnovsku, vám poradí sekce Pohostinství. A nakonec určitě nepřehlédněte hlavní sekci Služby, kde se můžete dozvědět, co nabízí skiareál Petříkovice návštěvníkům v letních měsících.

Lyžařská střediska Radvanice a Žacléř

Ač je ski areál Petříkovice více než dostačující pro pohodlné lyžování, mnoho turistů taktéž rádo prozkoumává okolí a zkouší další lyžařská střediska. Přímo z Chvalče vede hlavní cesta až do několik kilometrů vzdálené obce Radvanice, kde se v nadmořské výšce 550 m. n. m. nachází ski areál Radvanice.

I když jsou zdejší sjezdovky trochu kratší, než ty, které nabízí skiareál Petříkovice, stále místní svahy nabízejí tři různě obtížné sjezdovky a k nim tři vleky schopné pojmout až 850 osob za hodinu. Samozřejmostí je i zde občerstvení, lyžařská škola, a také sněhové skoky připravené pro snowboardisty.

Největší koncentraci sjezdovek v okolí nabízí město Žacléř, ležící asi 10 kilometrů vzdušnou čarou na severozápad od ski Petříkovice. Na úpatí místního údolí se rozkládají hned dvě lyžařská střediska, Skiareál Prkenný Důl - Bret Family SkiPark a Skiareál Prkenný Důl – Arakis.

První zmíněný SkiPark leží ve výšce 600 m. n. m. a kromě čtyř sjezdovek včetně jedné sto metrové pro děti a začátečníky zde najdeme také dráhu pro snowtubing, což je jízda na speciálním nafukovacím člunu v uměle vybudovaném sněhovém korytě. Arkais naopak nabízí vůbec největší počet sjezdovek a zároveň největší počet kilometrů sjezdovek v okolí ski Petříkovice, a to včetně jedné černé sjezdovky pro pokročilé sjezdaře.

Skiareál Mladé Buky

Poslední volbou, která se ještě nachází ve stejné oblasti jako ski Petříkovice, je Skipark Mladé Buky. Ten svou rozlohou zhruba odpovídá výše zmíněným skiareálům u Žacléře. Lyžaři a snowboardisté zde mohou využít služeb osmi vleků a následně až desíti sjezdovek s třemi úrovněmi sjezdové náročnosti.

Na závěr se určitě vyplatí dodat, že všechny výše zmíněné ski areály na Trutnovsku už dnes na svých stránkách umožňují nahlédnout prostřednictvím jedné nebo více web kamer přímo na svah a ujistit se, že sněhové podmínky i počasí jsou ideální a vyplatí se za lyžováním vyrazit.

Navíc téměř u všech lyžařských areálů najdete v jejich blízkosti velkou nabídku ubytování, což vám ušetří spoustu času při přesunu na svah. Velmi pěkné horské chaty nabízí přímo u vleku k pronájmu skiareál Petříkovice Chvaleč Petříkovice jsou obecně velmi vhodnou výchozí stanicí pro poznávání Jestřebích hor na lyžích, neboť leží zhruba ve středu všech výše popsaných středisek. Podrobnější informace o nabídce noclehů v Petříkovicích i okolí naleznete v sekci Ubytování.

Pro turisty

Jestřebí hory, Adršpašsko-teplické skály i východní hraniční hřebeny Krkonoš nabízejí nezměrné množství výletů a turistických stezek všech délek a obtížností. Navíc jsou velmi pohodlně dostupné automobilem, vlakem nebo lokální autobusovou dopravou přímo z Petříkovic. V samotných Petříkovicích můžete kromě místního koupaliště s chlorovanou vodou využít také sportovní areál. Sousední obec Chvaleč pak pro zájemce disponuje víceúčelovým hřištěm. Zdejší kopce rovněž kromě nedotčené přírody nabízejí celou řadu historicky i kulturně významných památek jakou je například památník Ladislava Opočenského. Za návštěvu určitě stojí také okresní město Trutnov, kde sídlí jednak celá řada kvalitních servisů pro vaše lyže, snowboard nebo kolo, a také se zde nachází hned několik sportovních areálů, rozlehlé letní koupaliště a fitness centrum. Jak už bylo zmíněno v úvodu, enduro Petříkovice je v Čechách i zahraničí vyhlášeným pojmem díky zdejším ideálním terénním úsekům. Pouhými slovy nelze všechny sportovní možnosti, které se v Petříkovicích nachází popsat, neváhejte proto s výběrem Vaší dovolení a přijeďte se do Petříkovic sami podívat!

Enduro závody

Každoročně se proto do Petříkovic a Chvalče sjíždí početná skupina českých i mezinárodních závodníků, aby změřili své síly na časovaných úsecích na okolních svazích Jestřebích hor. Kromě letošního ročníku enduro Petříkovice 2014 už pořadatelé s potěšením oznámili, že se bude konat také enduro Petříkovice 2015 a enduro Petříkovice 2016, což svědčí o hluboce zakořeněné tradici a velké oblíbenosti místních enduro závodů

Pokud vás zajímá, konkrétně jak velké oblibě se enduro v Petříkovicích těší, můžete si letos vyhledat drapák rodeo Petříkovice 2014 výsledky a podívat se, jak velkou účast z řad milovníku crossových motorek a přírody tyto akce každoročně přilákají. Jestliže se však z časových důvodů nebudete moci přijet podívat ani na příští ročník, stránky pořadatele vám aspoň nabídnou kromě fotografií i sekci drapák rodeo Petříkovice 2015 výsledky, abyste si mohli udělat kompletní obrázek o průběhu celé akce.

Rozsáhlejší informace o Drapáku rodeo a enduro závodech v Petříkovicích jsou k dispozici v sekci Drapák rodeo.